De vloek van afwezige vaders

Workshop voor mannen onderweg naar meer fundament

26/27 november

Inschrijven
Afwezige vaders - tweedaagse in reconstructive

Wat kan je verwachten

Een methode voor zelf-ontwikkeling in groep

Vanaf onze vroegste kindertijd leerden ons aan te passen en te gedragen. Dat is hoe we aandacht kregen van onze ouders en van de buitenwereld. We focusten op de ander om te krijgen wat we dachten nodig te hebben aan liefde, erkenning, goedkeuring, steun,...

Jongens leren vaak om zich groot of stoer te houden, om de de rots te zijn waar anderen op kunnen bouwen, om diegene te zijn die problemen kan oplossen. Ze begrijpen anderen vaak makkelijker dan zichzelf. Tegelijk ervaarden velen hun vader of mannen in het algemeen als emotioneel weinig beschikbaar. Ze misten een vader die zichzelf als vader waarde kon geven. Ze misten een familie en gemeenschap waarin waarderend naar vaderschap en mannelijkheid gekeken werd. Hierdoor ontstond in hen een leegte die moeilijk op te vullen blijkt.

De schaarste aan betrouwbare rolmodellen speelt later parten in hun relaties en van zodra ze zelf vader worden. En ook voor zichzelf zijn ze niet altijd de betrouwbare vader. Zelfsabotage en twijfel zijn het gevolg. Ze begrijpen zichzelf vaak niet in hun boosheid of in de manier waarop ze heen-en-weer gaan tussen streng-zijn voor zichzelf en vervolgens weer alle teugels vieren

Ook collectief slepen mannen de vloek van afwezig vaderschap met zich mee. Onze bewegingen worden snel bestempeld als onvoldoende betrokken, te gericht op eigen plezier, op macht, sex, geld of aanzien en dus gauw onbetrouwbaar of respectloos.

Eens volwassenen lopen mannen tegen dat naar-buiten-gekeerd-zijn aan. We denken dat we door ons te richten op de ander en veel praktisch op te lossen en in beweging te brengen, als betrouwbaar gezien gaan worden. Maar zo werkt het vaak niet.

Op een gegeven moment lijkt het of we steeds ergens tekort schieten, thuis in onze relatie, als vader of op het werk. Ook naar onszelf toe. We willen het zo goed mogelijk doen voor anderen, maar net daardoor missen we focus op onszelf. We gebruiken veel energie om afwijzing te vermijden. We raken uitgeput of gefrustreerd. Of trekken ons terug in fantasie-werelden waar we de held kunnen zijn, of ons verdoven.

Deze programmering zit diep geworteld in ons systeem, in onze cellen, in ons denken en in onze emoties.

We hebben het dan over

  • Maskers/overlevingsmechanismen/patronen
  • Innerlijk kind van twee ouders
  • Afhankelijkheid en autonomie in relatie
  • Man/vrouw dynamieken
  • Vaderschap

Een groep mannen is een uiterst geschikte plek om over deze verschillende aspecten van onszelf te leren. Het doet deugd om stukken van jezelf te herkennen in andere mannen. Het gezamenlijke geeft energie en moed om creatief naar oplossingen en bewegingen te blijven zoeken. Competitie is minder op de voorgrond.

Wat is Reconstructive?

Reconstructive is lichaamswerk in groep. Via het lichaam gaan we op verschillende lagen werken, op het denken, op de emoties en op wat oorspronkelijk in ons aanwezig is, maar waar we geen contact meer mee kunnen maken. Het zijn woordeloze lichaamservaringen in interactie, die de kracht hebben om de diepere lagen in ons gezonder te maken.

Reconstructive gaat als een schokgolf doorheen je mentale en emotionele bagage. Het confronteert je met hoe je je blokkeert en brengt je tegelijk in contact met hoe je je vrij kan maken.

Het maakt dat je jezelf op een andere manier leert zien en begrijpen. Dit zet een proces in beweging waardoor je je vrijer en volwassener gaat bewegen in relatie tot anderen en tot jezelf.

Bart De Coninck werkt al bijna 20 jaar met mannen. Al vele jaren begeleidt hij mannengroepen en zet hij zich in om mannen samen te brengen en zo de onderlinge afstand te verkleinen.

In deze tweedaagse gaan we samen met een aantal andere mannen op zoek naar vergeten stukken leven in onszelf.

Voel je je aangesproken, wees welkom! Hierbij een link naar een video over dit onderwerp.

En een video over Reconstructive voor mannen;

Praktisch

Deze workshop wordt op zaterdag en zondag gegeven in Centrum Het Midden in Malle, BE. De werktaal is Nederlands.

Inschrijven
Prijs:
300 euro (incl. btw) -In dit bedrag zijn 2 lunches en coffee-breaks voorzien op zaterdag en zondag
Uren:
10.00 - 18.00 op zaterdag en 10.00 - 16.00 op zondag
Voor:

Om aan deze tweedaagse te kunnen deelnemen is geen voorkennis of ervaring nodig. De rugzak die we ieder als mens meedragen, is uniek en niet vergelijkbaar. Iedere man is dus welkom; De methode maakt dat ieder eigen ervaringen kan integreren en gepaste stappen kan zetten.

Waar:

Facilitator

Bart De Coninck

Bart De Coninck

RIIHS-Opleider / Directeur RIIHS België
Meer info

Inschrijven

Eens je je inschrijving bevestigd hebt, sturen we je de informatie om de betaling uit te voeren.
Bedankt! We hebben je inschrijving ontvangen.
We komen zo snel mogelijk bij je terug.
Oei, er was een probleem om je formulier te versturen. Stuur ons een mailtje en we komen snel bij je terug.
Terug naar het overzicht