Plaatsen beschikbaar

Het proces Blauwbaard

Wanneer

do, vr & za 30 & 31 jan &. 1 feb 2020

Trainer

Waar

Zuiderpershuis, Antwerpen
Waalse kaai,14 2000 Antwerpen
Wegbeschrijving

Wat kan je verwachten

THEATERVOORSTELLING met JEROEN MEDAER

Op 1 feb na afloop panelgesprek met Bart De Coninck, Jeroen Medaer en Hilde De Windt

 

De naïeve man. Hij maakt verhalen. Hij vertelt verhalen. Verhalen om te ontkomen aan overweldiging. De overweldiging van wat is. De overweldiging van zijn geboorte. Van zijn moeder. Van het (zelf)bedrog, de littekens. De overweldiging van man zijn. Van wat nog? Wat zoekt hij eigenlijk? Wat zoekt hij bij al die vrouwen?

Het proces Blauwbaard is de eerste monoloog van acteur en theatermaker Jeroen Medaer [1978]. Als kind wist hij zich al omgeven door acteurs. Op 18 leek een theatercarrière hem daarom heel even heel logisch. Hij deed toelatingsproef bij Studio Herman Teirlinck, slaagde, begon en … bedachtzich. Op dat moment in zijn leven klonk de roep van een academische talenopleiding nog net iets luider.

Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Het theatervirus keerde terug. Gesterkt door een opleiding bij Ludo Ghoos [Academie Borgerhout] en gesteund door een residentie bij Fameus, schreef hij zijn Blauwbaard. Gecoacht door theatericonen Stefan Perceval &. Peter Gorissen stapt hij nu het podium op.

In ‘Het Proces Blauwbaard’ deconstrueert Jeroen de sprookjesfiguur van Blauwbaard. Het monster wordt een man van vlees en bloed, de lijken worden dozen vol herinneringen en verhalen over ‘zijn’ vrouwen. Een eeuwenoud sprookje wordt een zoektocht van een hedendaagse man naar een manier om om te gaan met zijn emoties, verlangens en schaduwkant.

Man-vrouw-dynamieken zijn actueler dan ooit. Identificaties met ‘slachtoffer’ of ‘dader’ polariseren. Hierdoor missen we kansen om bewuster te worden. Meer bewustzijn, elk over het eigen aandeel, is nodig zowel aan de mannelijke als aan de vrouwelijke kant van de ‘frontline’. Het mooie aan sprookjes is dat ze de kracht hebben om collectieve beelden uit het onbewuste aan te raken. De schaduw wordt voelbaar, de ‘killer’ in mannen, de ’killer’ in vrouwen.

“Deze moedige voorstelling raakt in een essentie, een universele plek waar daders slachtoffers zijn en slachtoffers daders. Hij geeft mannen hun broodnodige stem.” [Bart De Coninck]

In de zomer van 2018 werd de voorstelling geselecteerd voor ‘Theater in de Buurt’ van Fameus & Open Doek. Op basis van het lovende juryrapport en met een bescheiden projectsubsidie is de voorstelling nu afgewerkt voor een groter publiek.

page2image59665792 page2image59663088

page3image59621584

 

JURYRAPPORT ‘THEATER IN DE BUURT’

“Wat sterk opvalt en de jury imponeert is de passie en de gedrevenheid van de speler/maker Jeroen. Hij creëert hier een pakkende monoloog vanuit een sterk persoonlijke noodzaak die hij mooi ‘verpakt’ in een fictief verhaal, losjes gebaseerd op het gegeven van ‘Blauwbaard’. Idee, tekst, regie, decor, publiciteit, … Hij laat niets aan het toeval over en laat zich steunen/coachen door goed gekozen ‘partners’. Het is duidelijk dat Jeroen meer wil dan enkele keren spelen. Hij wil zijn voorstelling delen met een publiek en hoopt dit nog vele keren te kunnen doen. Wij mogen het hopen, samen met hem!”

Praktisch

  • Voor wie:
    iedereen welkom
  • Goed om te weten:

    Tickets kunnen besteld worden via

    www.jeroenmedaer.be

Inschrijven

Inschrijven

Other activities

Het proces Blauwbaard

 

do, vr & za 30 & 31 jan &. 1 feb 2020

theatervoorstelling met Jeroen Medaer in Antwerpen (B)

meer info

Re-Connect

Workshop in reconstructive

za & zo 1 & 2 feb 2020

2 daagse ws met Bart De Coninck in Malle (B)

meer info

Training Weaving Wisdom Module 3

Training in Systemisch werk, Reconstructive & Rituelen

do & vr 20 & 21 feb 2020

7 modules van 2 dagen met Ria Verlinden & Bart De Coninck in Malle (B)

meer info